İlk Yardım Çantasında Neler Yer Alır, Önemi Nedir?
27.03.2019 891 Görüntülenme İLK YARDIM BİLGİSİ 0 Yorum
A- GENEL BİLGİ
Karayolları Trafik Kanunu ve Yöneteliği hükümlerine göre trafiğe çıkacak araçlarda, malzemeleri ile birlikte ilk yardım çantası bulundurmak zorunludur.
a) İlk Yardım Çantasının Önemi:
Kaza yerinde, ilk yardım uygulayacak kimsenin yeterli bilgi ve becerisi yanında, bazı ilk yardım malzemelerine de ihtiyacı vardır. İlk yardımın hedeflerine ulaşabilmek için çevre imkanları ile birlikte bu malzemeleri gerektiği şekilde kullanabilmek, trafik kazalarında ölüm oranlarını azaltacaktır. İlk yardım çantasının içindeki malzemeleri her an kullanabilecek şekilde tam olmalıdır. Her kullanımdan sonra eksilen malzemeler tamamlanmalıdır.
b) İlk Yardım Çantasının Araçtaki Yeri:
İlk yardım çantalarının araçtaki yeri, trafik kazalarında aracın en az hasar görebilecek yeri olmalıdır. Trafik kazalarında araçlarda en az hasarın, arka sağ kısımda görüldüğü ortaya çıkmıştır. Otomobil, otobüs vb. araçlarda ilk yardım çantası, arka sağ kısımda açıkta, kolay alınabilecek şekilde bulundurulmalıdır. Kısaca çanta aracın görülebilir bir yerinde olmalıdır.
B- İLK YARDIM MALZEMELERİ VE KULLANIŞ ŞEKİLLERİ:
a) Standart Donatım:
Türk Standartları Enstitüsü, TS 4019 Standart no ile araç ilk yardım çantalarında bulunması gerekli malzemeleri ve miktarını belirlemiştir.
Bu malzemelerle donatılmış çanta, 10 kişiye ve fazla olan her 10 kişi için birer çanta daha bulundurulması hükme bağlanmıştır.
TSE 4019'a göre araç ilk yardım çantası malzemeleri:
1- Büyük sargı bezi (10 cm x 3-5 m) 2 Adet,
2- Hidrofil gaz steril (10×10 cm 50’lik kutu) 1 Kutu
3- 3 Adet Üçgen sargı
4- Antiseptik solüsyon (50 ml) 1 Adet
5- Flaster (2 cm x 5 m) 1 Adet
6- Çengelli İğne 10 Adet
7- Küçük makas (1 adet)
8- Esmark bandajı (1 adet)
9- Turnike 1 Adet
10- Yara bandı 10 Adet
11- Alüminyum yanık örtüsü 1 Adet
12- Tıbbı eldiven 2 Çift
13- El feneri 1 Adet
Bu malzemeler uygun büyüklükteki bölmeli, kapaklı çantaya konulacaktır. Ayrıca malzemelerin içine küçük el feneri konulması yararlı olacaktır.
b) Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre düzenlenen ilk yardım çantaları:
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre düzenlenen ilk yardım çantaları muhteviyatı aracın içinde bulunacak kişi sayısına göre iki sınıfta düzenlenmiştir. İlk yardım çantasında bulunan malzemelerin kullanış şekli:
* Sargılar
- Yara üzerine konulan pansumanların yerinde tutulmasında,
- Yaranın dış etkilerden korunmasında,
- Kırıklarda, kırık organların tesbit edilip sabitlenmesinin sağlanmasında,
- Kol ve bacaktaki atardamar kanamalarında esmark bandı yerine kullanılmasında,
- Şişkinliklerin önlenmesinde kullanılır.
* Hidrofil Steril Gaz Bezi (steril kutu içinde)
- Kanama ve yaralanmalarda pansuman malzemesi olarak kullanılır. Ambalajından çıkarılırken yara üzerine gelecek kısmına elle dokunulmamalıdır.
* Hidrofil pamuk
- Pansuman malzemesi olarak yara üzerine konulan gazlı bezin üstünü besleyip kan sızıntılarını emmesi ve ayrıca kırıkların tesbitinde destek malzemesi olarak kullanılır. Açık yara üzerine sürülmez ve konulmaz.
* Oksijenli Su
- Mikrop üremesini engelleyici etkisi olduğu gibi, ezik ve derin yaraların oksijen ihtiyacını da karşılar. Kirli yaraların temizlenmesinde yara üzerine bir miktar dökülerek veya steril tampona emdirilerek yara üzerini ve çevresini temizlemek için kullanılır. Ayrıştırıcı özelliğe sahip olduğundan, yara içindeki yabancı malzemelerin temizlenmesi amacı ile de kullanılır. Yanıklarda kullanılmaz.
* Alkol
- Mikrop üremesini engelleyici özelliğe sahiptir. Yara üzerine direk sürülmez. Yara çevresinin temizlenmesinde kullanılır.
* Tentürdiot
- Mikrop öldürücü etkisi vardır. Yaraların açık bulunduğu deriyi harap ettiğinden, yara üzerine direk sürülmez. Yara çevresinin temizlenmesinde kullanılır. Uzun zaman kullanılmaz ve şişe ağzı açık bırakılırsa içindeki alkol oranı azalır. Bu nedenle üzerine biraz alkol karıştırarak içindeki iyotun tahriş edici etkisi azalır.
* Esmark Bandı
- Kol ve bacaklardaki atar damar kanamaların durdurulmasında kullanılır. Bant kanayan kısmın üst bölgesinden iyice gerilerek sarılır. Atar damar sıkıştığından kan durur. Gereksiz yere kan kaybı engellenmiş olur. 20 dakika sonra yavaş yavaş açılır. Kısa bir süre sonra yeniden sıkılır. Yaralıyı naklederken bandın uygulandığı saat ve dakika bandın veya yaranın üzerine konulacak etikete yazılmalıdır. Bunların yerine elastik bandaj da kullanılabilir.
* Flaster (yapışkan bant)
- Yara üzerine konulan pansuman malzemesinin yerinde tutulmasında kullanılır.
* Çengelli iğne
- Sargıların tutturulmasında kullanılır.