Alkol ve Sürücülük
19.05.2019 645 Görüntülenme İLK YARDIM BİLGİSİ 0 Yorum
Alkollü içki almış sürücüler ile yayaların karıştığı trafik kazalarının küçümsenmeyecek sayılara görülmektedir.
Trafik Kanunun suç saydığı fiillerden dolayı adli makamlara sevk edilen, alkollü araç kullanan sürücülerin sayısında büyük artış vardır.
Karayolları Trafik Kanunu ve yönetmeliğine göre;
- Alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli araç sürme yeteneğini kaybetmiş kişilerin karayolunda karayolunda araç kullanmaları yasaklanmıştır.
- Ticari olarak yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerle resmi araç sürücülerinin alkollü olarak karayolunda araç kullanmaları yasaklanmıştır.
- Alkollü içki almış olarak araç kullandığı tesbit edilen diğer araç sürücülerinin kanlarındaki alkol miktarı 0,50 promilin üzerinde olmamalıdır. (0,50 promil = 100 mililitre kanda 50 miligram alkolün bulunmasıdır.)
a- Alkolün Sürücülüğe Etkileri
Kandaki alkol düzeyi ile sürücülük yeteneğindeki azalma arasındaki ilişki üzerinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki; kandaki alkol oranının yüksekliği ile orantılı olarak görme, işitme, kas kontrolü, dikkat, tepki süresi gibi çok önemli duyu ve kontrol yetenekleri azalmaktadır. Ayrıca kandaki alkol miktarı arttıkça algılama, değerlendirme ve karar verme fonksiyonları da azalmaktadır.
Alkollü araç kullanmanın trafik kazalarına yol açmasının iki temel etkisi vardır. Bunlar, alkolün uyarıcı ve uyuşturucu etkisidir.
Alkolün uyarıcı etkisine göre;
Sürücüde korkunun azalması, kendine güvenin artması, cesaretlenme görülür. Bunlar sürücüyü riske sokar. Bu durum sürücünün tehlikeli manevralar yapma isteğinin artışına neden olur.
Alkolün uyuşturucu etkisine göre;
Yorgunluk ve dikkat azalması görülür.
b- Alkollü araç kullanmanın sonuçları:
Yapılan araştırmalara göre, alkol almamış bir kimsenin kaza yapma ihtimali düşük iken, alkol alarak trafiğe çıkan sürücünün kanındaki alkol oranı;
0,50 promil olduğunda kaza yapma oranı iki kat artar.
1,00 promil olduğunda kaza yapma oranı on kat artar.
1,50 promil olduğunda kaza yapma oranı yirmibeş kat artar.
Yukarıdaki rakamlarda görüldüğü gibi alkollü araç kullanma ile trafik kazasına yaklaşılıyor ve onun sonucunda maddi hasar, yaralanma, sakat kalma ve ölüm gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınabiliyor.
Hususi otomobili 0,50 promilin üzerinde alkollü olarak kullanmak, hususi otomobil dışında kalan diğer araçları 0,20 promil üzerinde alkollü olarak kullanmak kusurlarında 2019 yılı verilerine göre 1. defada 1.002 TL. (% 25 İndirimli 751,50 TL.) 2. defada 1.256 TL.(% 25 İndirimli 942 TL.) 3 ve 3'ten fazlasında 2.018 TL.(% 25 İndirimli 1.513,50 TL) idari para cezası ile cezalandırma işlemi yapılır.