Sürücülüğe Engel Haller
20.05.2019 477 Görüntülenme İLK YARDIM BİLGİSİ 0 Yorum
a) Uyuşturucu kullanımı ve sürücülük
Kullanılan uyuşturucular, insanlar üzerinde uzun ve kısa süreli etkiler yapar. Uyuşturucular, insanlarda alışkanlık yaptığından, alındığında büyük gevşeme ve rahatlık yaratır. Fazla rahatlık, dikkatin toplanmasını engeller. Uyuşturucular reflekslerin ve duyuların zayıflamasına neden olduğundan, araç kullanırken alındığında, kazaya neden olabilirler. Uyuşturucu alışkanlığı olan sürücü, uyuşturucu bulamadığı zaman da dikkat ve ilgisi dağılır, sonuçta yine kaza yapma oranı artar.
Karayolları trafik kanununa göre uyuşturucu alarak araç kullananlara ağır para, hapis cezaları verildiği gibi, bu kimselerin sürücü belgeleri de geri alınmaktadır.
b- Yorgunluk, uykusuzluk ve sürücülük
Tüm dikkatlerin bir araya toplanarak sürdürüldüğü işlev olan sürücülük, zindeliği gerektirir. Sürücülükte gerekli her organ rahatça kullanılmalıdır. Bunu engelleyecek olan yorgunluk ve uykusuzluk durumunda araç kullanılmamalıdır.
Karayolları trafik kanununa göre; sürücü uykusunu almış ve dinlenmiş olarak direksiyon başına oturmalıdır. Sinir sistemi, yalnızca uyku anında tam olarak dinlendiği unutulmamalıdır.
c- Yolcular ve sürücüler
Kendi canlarını sürücülere emanet eden yolcular, sürücünün dikkatini dağıtacak hal ve hareketlerde bulunmamalıdırlar. On yaşından küçüklere, aracın arka koltuklarında yolculuk yaptırılmalıdır.
Sürücüler, araç kullanırken yolcularla ve telefonla ilgilenmemeli zorunlu durumlarda araç durdurularak yolcularla ilgilenmelidir. Yolcu sürücü ilişkisinin, ölçülü ve nezaket kuralları içinde olması gerekir.