Kanamalar ve İlk Yardım
01.04.2019 2427 Görüntülenme İLK YARDIM BİLGİSİ 0 Yorum
A. KANAMANIN TARİFİ:
Kanın herhangi bir sebeple damar dışına akmasına KANAMA denir. Vücutta atar, toplar ve kılcal damarlar olmak üzere üç çeşit damar vardır. Bu damarlardan biri veya birkaçının parçalanma, yırtılma ve kesilmesi sonunda kanın, organlararası boşluklara ve organ içine akması iç kanama, vücut dışına akması dış kanamadır. İnsan vücudunda bulunan kan ağırlığının 1/11 ile 1/13 arasında değişir. Yetişkin bir insandaki kan miktarı yaklaşık 4-6 litredir. Kadınlarda kan miktarı erkeklere göre daha azdır. Vücutta bulunan kanın yüzde yirmisi veya daha fazlasının kaybedilmesi halinde insan hayatı tehlikeye girer.
B- KANAMA ÇEŞİTLERİ:
Kanamalar; kanayan damarın çeşidine, kanamanın olduğu bölgeye ve organa göre değişir isimler alır.
a) Kanayan damarın çeşidine göre;
Atardamar kanaması:
Bu damarlar, kanı kalpten alıp organalara taşırlar. Atar damarlarda kan basınçla dolaşır. Çeşitli nedenlerle kanaması halinde kısa sürede çok kan kaybedilir. Atardamar kanamalarında kanın rengi açık kırmızı, akış şekli kalpten uzaklığa göre fışkırma veya kalp akışına paralel olarak kesik kesik fışkırma tarzındadır.
Toplardamar kanaması:
Bu damarlar da kanı organlardan alıp kalbe taşırlar. Bunların kanaması sonucu dışarı akan kanın rengi koyu kırmızıdır. Akış şekli ise, fışkırma tarzında olmayıp, normal akma biçimindedir. Bu damarlarda kanın basıncı, atardamarlara göre daha azdır. Buna bağlı olarak kan kaybı da azdır.
Kılcaldamar kanamaları:
Kılcaldamarlar doku içerisindeki hücreler arası damarlardır. Kanın rengi normal kırmızıdır. Sızıntı şeklinde kanar. Diğer kanama türlerine göre daha az kanama kaybı söz konusu olup, kendi kendine pıhtılaşma nedeni ile durabilir.
Şekil : Kanama Şekilleri
b) Kanamanın olduğu yere göre:
İç kanamalar:
Herhangi bir nedene bağlı olarak, iç organlarda meydana gelen kanamalardır. İç kanamalarda kan, vücut içi boşluklara, organ içine ve organ aralarına akar.
İç kanalarda başlıca belirtiler şunlardır:
- Baş dönmesi,
- Huzursuzluk ve halsizlik,
- Soğuk cilt, soğuk terleme ve yapışkan deri,
- Atımı zayıf, sayısı hızlı ve düzensiz nabız,
- Solunum sayısında artma ve yüzeysel solunum,
-Dışa açılan organdan kan gelmektedir.
Dış kanamalar:
Herhangi bir nedenle vücut derisi bütünlüğü bozularak harabiyete uğrayan damardan vücut dışına akması olayıdır. Kanayan damarın çeşidine ve kanayan yere göre müdahale imkanı vardır. Kanamaların durdurulmasındaki genel metodlar uygulanır.