Kalp Durmasında İlk Yardım
30.03.2019 897 Görüntülenme İLK YARDIM BİLGİSİ 0 Yorum
A- KALP VE KAN DOLAŞIMI
Dolaşım sistemi kalp, damar ve kandan meydana gelir. Kalp bu sistemin merkezidir. Normal bir insanın kalbi, dakikada 60-80 defa atarak kasılır ve kanı damarlar yoluyla dokulara iletir ve hücreler için gerekli olan hayati öneme haiz maddeleri taşır. Artık maddelerin hücrelerden alınıp boşaltım sistemlerine taşınmasında rol oynar. Kan dolaşımının sürmesi canlılığın sürmesi demektir.
B- KALP DURMASI VE BELİRTİLERİ
Kalp, çalışmasındaki yetmezlik ve herhangi bir nedenle durması sonucu kan dolaşımını da gerçekleştiremeyecektir. Bu sebeple doku ve hücreler yeterince beslenemeyecek, görevlerini yerine getiremeyeceklerdir. Belli bir süre sonra da hücrelerin canlılığında gerilemeler ve nihayet ölüm olacaktır.
Kalp durmasının belirtileri şunlardır:
- Atardamarlardan nabız hissedilmez.
- Göz bebekleri büyür.
- Refleksler kaybolur.
- Solunum durur.
- Bilinç kaybı meydana gelir.
- Beden ısısı düşer.
- Kulak çıplak göğse dayandığında kalp sesi duyulmaz.
C- KALP MASAJI TEKNİĞİ
Kalbin durduğu tespit edilen kazazedeye en kısa sürede kalp masajı uygulanmalıdır. Kalp durmasından sonraki ilk beş dakikada kalp masajı uygulanması halinde kazazedenin hayata dönme şansı vardır. Bu süreden fazla geçen zamanlarda uygulanacak kalp masajının yararı yoktur. Kalp masajı uygulaması yetişkinlere ve çocuklara göre farklılık gösterir.
Şekil : Kalp Masajı Uygulaması
a) Yetişkinlerde kalp masajı uygulama tekniği:
- Kazazede sert bir zemine sırt üstü yatırılır.
- İlk yardımcı kazazedenin yanına 90 derece dik olarak diz çöker.
- İlk yardımcı bir elin sert olan aya kısmını göğüs kemiğinin alt uç 1/3'lük kısmına koyar, diğer elini öbür elinin üzerine koyar.
- Göğse dik pozisyon aldıktan sonra göğüs kemiğini 3-5 cm kadar esnetecek şekilde basınç yapılır.
- Basınçtan sonra göğüs serbest bırakılır. Bu işlem dakikada 60 defa tekrarlanır. İşlem normalde beş dakikadan fazla sürmemelidir. Kalp çalıştığı zaman bırakılmalıdır. Bu nedenle masaj yaparken arada bir nabız kontrol edilmelidir.
- Elektrik çarpmalarında, kalp masajı yapılmadan önce göğüs orta alt kısmına sert bir yumruk vurularak kalp çalışması kontrol edilir. Kalp çalışmazsa masaj yapılır.
Şekil : Kalp masajı ile suni solunumun birlikte uygulanması
b) Çocuklarda kalp masajı uygulama tekniği:
Çocuklarda kalp masajı daha az basınçla parmak uçları ile ve dakikada 100 defa yapılmalıdır. Bebeklerde kalp masajı baş parmaklarla aynı noktadan yapılır. İşlem yine kalp atışları alınıncaya kadar sürdürülür.
Kalp ve solunumun birlikte durması halinde:
Böyle durumlarda sadece 5 defa arkaya suni solunum yapıldıktan sonra 5 kalp masajı ve 1suni solunumdan ibaret olan işlemler sırası ile yerine getirilir. Buna göre; kalp masajı yapan ilk yardımcı 5 defa masaj yaptıktan sonra durur diğer ilk yardımcı 1 defa suni solunum yaptırır. İşlem ilk yardımcılar arasında koordineli olarak sürdürülür.
İlk yardımcı yalnız ise:
Önce 5 defa suni solunum verdikten sonra, 15 kalp masajı, 2 suni solunum aralığı ile uygulama yapılır. Kalp masajını 5 dakikadan fazla sürdürmenin yararı yoktur.
İşlem esas sırası 5 kalp masajı, 1 suni solunumdur. İlk iki yardımcının birlikte yapacağı işlem de kalp masajı sayısı ortalama dakikada 60-80 suni solunum sayısı 15-20 olmalıdır. İşlem başarıya ulaştıktan sonra hasta yan yatış pozisyonuna alınır, durumu gözlenir.
NOT: Kalp masajı çok iyi bilen kimse tarafından uygulanmalıdır. Kalp durmadan masaj yapılırsa çalışan kalp durabilir.