Yaralanma ve Acil Yardım Haberleşmesi
10.05.2019 248 Görüntülenme İLK YARDIM BİLGİSİ 0 Yorum
Daha önceki konularda söz edildiği gibi trafik kazalarında ölümlerin %10'u ilk beş dakikada, %50'si ise ilk yarım saatte meydana gelmektedir. Bu oktadan hareket ederek kaza yerine, acil yardım ve cankurtaran hizmetlerinin süratle ulaşması ve ilk yardımı yapacak sağlık kuruluşunun hazırlanması açık ve tam bir haberleşme ile mümkündür. Trafik kazasını haber vermek, yasal, vicdani ve uygarca bir görevdir.
A- HABERLEŞİLECEK MERKEZLER
Bir trafik kazası meydana geldiğinde, kazayı gören ilk kişi, kaza yeri trafik güvenliğini sağlayıp, kazazedelere ilk yardım uygularken bir başka kimseyi de en yakın telefonla kazayı haber vermek için görevlendirir. Başka bir kimse bulunmadığında; haber verme işlemi doğru merkezle, ilk yardım uygulandıktan sonra ilk yardımcı tarafından yerine getirilir.
Bu merkezler:
- Hızır acil servisleri,
- Hastane acil servisleri,
- Diğer sağlık kuruluşları,
- Trafik istasyonları,
- Jandarma karakolu,
- Karayolu istasyonudur.
B- HABERLEŞME İLKELERİ
Trafik kazası meydana geldiğinde yapılacak haberleşmede iletilecek mesajda bulunması gerekli bilgiler şunlardır:
- Açık ve net adres,
- Kazanın çeşidi ve oluş şekli,
- Yaralıların sayısı ve durumları,
-Araçların hasar durumu,
- Haberleşilen taraflar belirlenir. Gerekirse ilk yardım talimatı alınır. Bu bilgilerin bulunduğu mesaj, kısa, öz ve anlaşılır olmalıdır.
C- HABERLEŞME KANALLARI
Kazalarda haberleşme, en seri kanallarla olmalıdır. Bu kanalların başında telefon gelir. Ülkemizde acil yardım isteme telefon numarası 112'dir.